Werk

“Werk zorgt ervoor dat je jezelf ontwikkelt, nieuwe mensen ontmoet en elke dag wordt uitgedaagd.”

Het hebben van werk draait niet alleen om inkomen. Het zorgt ervoor dat je je onderdeel voelt van de maatschappij. Wanneer je je baan verliest of langdurig werkeloos bent, brengt dit een hoop zorgen met zich mee. Het Sociaal Wijkteam ondersteunt je bij het zoeken van passend werk en/of de aanvraag van een uitkering.

Wat kan je zelf doen?

Wanneer je door omstandigheden geen werk meer hebt, zijn er verschillende manieren om op zoek te gaan naar een baan. Er bestaan allerlei vacaturesites waar je je cv kunt uploaden en vacatures kunt zoeken in jouw regio. Bezoek ook de website Werk.nl van het UWV. Hierop kan je vacatures zoeken op beroep en woonplaats. Daarnaast vind je hier tal van tips over het zoeken van werk, het schrijven van een goede sollicitatiebrief en het maken van een cv. Ook zonder uitkering kan je gebruikmaken van deze site. Schrijf je daarnaast in bij uitzendbureaus en ga langs bij bedrijven om je cv achter te laten. Wanneer je actief zoekt, is de kans op het vinden van een baan groot.

Wat doet het Sociaal Wijkteam?

Ben je al een tijd actief op zoek naar werk, maar heb je nog niets kunnen vinden? Of heb je om andere redenen moeite met het vinden van passend werk? Bijvoorbeeld door een ziekte, beperking of langdurige werkloosheid? Neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam in de buurt. Wij bieden een luisterend oor en ondersteunen je in de zoektocht naar betaald werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding. En zo nodig begeleiden we je bij de aanvraag van een uitkering en/of aanvullende voorzieningen. We werken daarbij nauw samen met de Sociaal Raadslieden, zij geven gratis juridisch en financieel advies bij o.a. uitkeringen en financiële zorgen bij de overgang van uitkering naar betaald werd.

Werken met een arbeidsbeperking

Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van je werk door een ziekte of beperking? Dan kan je via het UWV ondersteuning aanvragen op basis van de Participatiewet. Er zijn drie soorten ondersteuning: Indicatie banenafspraak, Advies indicatie beschut werk en een Wajong-uitkering. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen. Dit kan je doen op de website van het UWV.

Kan je door ziekte minder of niet werken?

Kan je door ziekte (tijdelijk) minder of niet werken? Dan heb je mogelijk recht op een ziektewet-uitkering. Wanneer je nog in dienst bent, moet je je ziek melden bij je werkgever. Jouw werkgever zorgt dan voor de juiste begeleiding en vraagt eventueel een ziektewet-uitkering aan. Wanneer je geen werkgever hebt en ziek bent, moet je je melden bij het UWV. Kom je er zelf niet uit? Maak dan een afspraak met het Sociaal Wijkteam in jouw buurt voor advies en ondersteuning.

WW-uitkering aanvragen

Raak je je baan binnenkort kwijt waardoor je je inkomen verliest? Dan heb je mogelijk recht op een WW-uitkering. Deze vraag je aan via het UWV. Op de website van het UWV vind je alle informatie over je rechten en plichten bij ontslag, werkloosheid en een WW-uitkering. Je kunt hier ook een WW-uitkering aanvragen met je DigiD.

Bijstandsuitkering aanvragen

Wanneer je geen werk hebt en te weinig geld om van te leven, heb je mogelijk recht op een bijstandsuitkering. Deze kan je, afhankelijk van je woonplaats, aanvragen bij de gemeente Haarlem of Zandvoort. Aan het hebben van een bijstandsuitkering zijn allerlei rechten en plichten verbonden. Deze vind je op de websites van beide gemeentes.

Arbeidsmatige dagbesteding

Wil je oefenen met werken en begeleiding krijgen? Arbeidsmatige dagbesteding betekent dat je echt aan het werk gaat en onder begeleiding werk doet dat bij je past. Er zijn verschillende partijen die dit aanbieden, zoals Ecosol Effect, Roads, Reakt en De Verbeelding Zandvoort. Of zoek een organisatie via de Sociale Kaart Haarlem of Zandvoort.
Ben je op zoek naar een ontmoetingsplek voor een praatje of activiteit? Kijk dan op deze pagina.

Vrijwilligerswerk doen

Lukt het niet om een betaalde baan te vinden, maar wil je wel graag aan de slag? Schrijf je dan in als vrijwilliger! Dan kan onder andere via de website van Haarlem voor Elkaar en VIP Zandvoort. Het Sociaal Wijkteam kan je ondersteunen bij het zoeken naar vrijwilligerswerk in de buurt.